Suriye’nin Halep iline bağlı Münbiç'te Suriye Milli Ordusu (SMO) tarafından düzenlenen operasyonların ardından stratejik öneme sahip Karakozak Köprüsü de dahil olmak üzere birçok nokta PKK/YPG terör örgütünden arındırıldı.
Karakozak bölgesinin temizlenmesiyle birlikte, DEAŞ tehdidi nedeniyle taşınmak zorunda kalan Süleyman Şah Türbesi tekrar gündeme geldi.
TÜRKİYE’NİN SINIRLARI DIŞINDAKİ TEK TOPRAĞI
Süleyman Şah’ın kabrinin bulunduğu türbe ve türbenin etrafındaki belirli bir toprak parçası, 1921 Ankara Antlaşması’yla Türk devletinin kendi sınırları dışındaki tek toprağı olarak kabul edilmiştir. Bu toprak parçasının Türkiye’ye ait olduğu gerçeği daha sonra Ankara Antlaşması esas alınmak kaydıyla Lozan Barış Antlaşması’nda teyit edilmiş, ayrıca Türkiye, Fransa ve Suriye Arap Cumhuriyeti arasında yapılan ikili antlaşmalara dayanarak bu hukuki durum sürdürülmüştür.
SÜLEYMAN ŞAH ŞANLIURFA SINIRINDA BULUNAN EŞME'YE TAŞINDI
Süleyman Şah Türbesi ilk olarak Rakka yakınlarındaki Caber Kalesi'ndeydi. Türbe ve askeri karakol baraj altında kalma tehlikesi nedeniyle 1975'te Ankara ve Şam hükümetlerinin müzakereleri sonucunda vardığı anlaşmayla Halep'e 123, Şanlıurfa'ya 92 km uzaklıktaki Fırat'ın doğu kıyısında yer alan Karakozak köyündeki yaklaşık 10 bin metrekarelik yeni yerine taşındı.
DÖNEMİN BAŞBAKANI SÖYLEMİŞTİ… SÜLEYMAN ŞAH TEKRAR TAŞINACAK MI?
2015 yılında taşınan Süleyman Şah Türbesi ile ilgili 2017 yılında dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, güvenli ortamın sağlanması halinde Süleyman Şah Türbesi’nin tekrar eski yerine taşınacağını ve oradaki karakolun tekrar faaliyete geçeceğini açıklamıştı.
SMO tarafından yapılan operasyonların ardından bölgenin terörden arındırılması ve güvenli hale gelmesinin ardından Süleyman Şah Türbesi’nin tekrar taşınması gündeme geldi.
0 Yorum